
Niedziela rano telefon „Monia popołudniu wpadniemy na kawę”. Kurczę nie mam nic słodkiego…
Analiza kosza z owocami, jest ponad kilogram śliwek! Śliwki, cynamon, mamy to.
Znalazłam na Kwestii Smaku ciasto ze śliwkami i kruszonką. Jest bardzo łatwe w wykonaniu i ma pyszną, chrupiącą kruszonkę. Następnego dnia też jest pyszne!
Składniki:
200g miękkiego masła
200g cukru pudru
4 jaja
250g mąki typ 650
1 łyżeczka proszku do pieczenia
800g śliwek węgierek
3 łyżeczki cynamonu
kruszonka:
125g masła
135g mąki typ 650
120g cukru
Przygotowanie:
Przygotowujemy kruszonkę – masło roztapiamy, czekamy aż przestygnie, dodajemy mąkę, cukier, mieszamy, wstawiamy do lodówki.
Śliwki myjemy, przekrawamy przez pół, usuwamy pestki.
Masło miksujemy z cukrem pudrem na puszystą, białą masę.
Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym jajku w odstępach 3 minutowych.
Dosypujemy po kilka łyżek mąki przesianej z proszkiem do pieczenia, miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto przekładamy do tortownicy /u mnie 29cm/ wyłożonej papierem do pieczenia, równamy.
Na wierzchu układamy jedna przy drugiej śliwki przecięciem do góry. Ciasto posypujemy obficie cynamonem
a następnie kruszonką.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, ciasto pieczemy 60-70 minut do suchego patyczka.
Smacznego!