Ostatnio oglądałam kilka programów kulinarnych, w których przyrządzano albo jedzono mięso! Takie solidne porcje, duuużo mięsa… Byliśmy w piątek w Wyczesanych Porkach na pysznej bułce z puuled porkiem i stwierdziłam, że sama muszę zrobić sobie górę mięsa!

Wyszło super, mięso jest idealne w smaku, rozpływa się w ustach, można je ładnie wyczesać i podać w ciabatce, można zjeść z warzywami z gotowania, z pieczonymi ziemniakami… jest na nią kilka opcji. Podpieczoną w piekarniku ciabattę przekrawamy na pół, jedną część smarujemy musztardą miodową lub chrzanem, na drugiej części układamy pokrojony żółty ser, zielonego lub kiszonego ogórka, wyczesana wieprzowinę, składamy dwie części i zajadamy! Wieczorem wstawiamy mięso do wody z solą, następnego dnia reszta.

Składniki:
2,5kg ładnej karkówki
1 i 1/2 łyżki soli
1,5l wody

1 łyżka soli
1 łyżka mielonego białego pieprzu
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka kminu rzymskiego
1 łyżka wędzonej papryki
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka oregano
2 łyżki oleju kokosowego

3 duże cebule
4 ząbki czosnku
4 marchewki
2 pietruszki
duży por
2 duże czerwone papryki

Przygotowanie:
Mięso myjemy, dzielimy na 4 równe kawałki, układamy je w większym garnku.
Wodę mieszamy z solą, zalewamy mięso, odstawiamy pod przykryciem na noc do lodówki.

Patelnię rozgrzewamy, mieszamy wszystkie przyprawy, wrzucamy je na patelnię, chwilę podgrzewamy aż zaczną pachnieć.
Dodajemy łyżkę oleju kokosowego, jak się rozpuści wkładamy dwa kawałki mięsa /osuszamy je papierowym ręcznikiem, żeby nie pryskało/.
Mięso obsmażamy z każdej strony. Obsmażone kawałki odkładamy do większego garnka, w którym mięso będzie się gotowało.
Dodajemy drugą łyżkę oleju kokosowego, z pozostałymi dwoma kawałkami postępujemy tak samo.

Na pozostałym tłuszczu z przyprawami smażymy obrane i pokrojone w pół talarki cebule, czekamy aż się zeszkli,
dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, mieszamy, przekładamy wszystko do garnka z mięsem.

Patelnię zalewamy wodą, chwilę gotujemy, żeby zebrać wszystkie przyprawy, zawartość patelni wlewamy do mięsa.
Dolewamy wody, żeby całe mięso było przykryte.

Na wierzchu układamy obrane i umyte marchewki, pietruszki, pokrojony w mniejsze kawałki por, podzielone na 4 części papryki.
Garnek przykrywamy pokrywką, zagotowujemy wszystko, zmniejszamy płomień i na małym ogniu gotujemy mięso dwie godziny.

Wyciągamy na talerz warzywa, z papryki zdejmujemy skórkę.
Na drugi talerz wyciągamy mięso, dwoma widelcami czeszemy jak grzebieniem i podajemy według uznania.

Pozostały sos możemy zredukować i podawać do mięsa.
Smacznego!

Rezerwacja

+48 123 456 789

Lokalizacja

Wawel 1