
Ostatnio rozsmakowaliśmy się w pastach do kanapek.
Przygotowanie ich zajmuje chwilę, daje wiele frajdy i możliwości.
Możemy dowolnie modyfikować ilości i składniki. Taka pasta to doskonała odskocznia od zwykłych kanapek z szynka czy serem.
Przede wszystkim jest zdrowa i może stać w lodówce kilka dni. Bez obaw, szybko znika.
Możemy podawać ją również z krakersami czy nachosami.
Składniki:
150g łuskanego słonecznika
1 pęczek natki pietruszki
1 duży ząbek czosnku
sok z połowy cytryny
oliwa z oliwek
sól morska, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Słonecznik prażymy na suchej patelni aż zacznie ładnie pachnieć.
Przesypujemy go do kielicha ręcznego blendera, dodajemy umytą natkę pietruszki, czosnek, sok z cytryny, dolewamy odrobinę oliwy.
Zaczynamy miksować składniki, masa jest dość gęsta, więc w trakcie miksowania kilka razy zgarniamy składniki do środka kielicha.
Dodajemy tyle oliwy, żeby konsystencja była jak pasta do smarowania. Na końcu dodajemy do smaku sól i świeżo mielony pieprz.
Przechowujemy w lodówce.
Smacznego!